Markus Renvall

Tiivistelmä aikaisemmasta taiteellisesta toiminnasta

Taiteilijaprofiililtani olen moni/mediataiteilija. Teen ääntä, kuvaa, videopohjaisia teoksia, luon uusia konsepteja ja formaatteja, ympäristöteoksia, kuratointeja ja tuotantoa. Filosofiaa.

Suurin osa teoksista pohjautuu luomaani Straight on medicine art -ajatteluun, joka sai lähtökohtansa Rohto Taidetta Nuorille miehille Helsingin kaupungin museossa 2002 olleesta näyttelystä. Pohdin näyttelyä tuottaessani lukuisia nuorten miesten itsemurhia 90 luvulla, asuin Masalan aseman kupeessa ja liian moni nuori mies päätti päivänsä aseman läheisyydessä. Medialeikissä on sisäänrakennettuna puhetta nuorille miehille, ennekuin he ovat nuoria, eli puhutaan positiiviset tiet jo lapsille (kun he vielä kuuntelevat). Monet teoksistani ovatkin Rohto-projektin jatkohankkeita, joita tuotan myös Mediakriittinen laboratorio -toiminimellä.

Teoksia olen tuottanut eri maihin ja erilaisiin tilanteisiin, nykytanssista tavanomaisiin näyttely-kokonaisuuksiin. Olen toiminut minulle ominaisella tavalla josta esimerkkinä The Boll-Show ja Rohto -kokonaisuudet. Toimintamalli ja filosofia on luoda sekä yksittäisiä teoksia että suuria kokonaisuuksia, joissa katsojalla on mahdollisuus olla mukana. Esimerkiksi Kiasmaan 2005 ostettu Surun Disko, joka käsitteli itsemurhantekijöiden omaisten surutyön vaikeutta ja surun kulttuurin puuttumista toimintaympäristöstämme.

Tuotannossani keskeisiä ovat video- ja tanssiprosessit, interaktiiviset veistokset, teokset lapsille ja nuorille. Hankkeista esimerkkejä ovat Medialeikki ja Rohto-näyttelyiden sarja teoksineen sekä  Mediaraati, kokeellisten tv-ohjelmien sarja www.M2hz.net -kanavalle ja http://www.Stadi tv.lle. Lähtökohtana työlle on yhteisöllisen taiteen liittäminen mediataidemuotoihin käyttäen nykytekniikkaa kokeilevasti.

Töitä olen tehnyt tauotta, teokset syntyvät limittäin niin että työstän monia teoksia yhtä aikaa. Kun tulee otollinen mahdollisuus teos saa muotonsa.

Minulle tärkeää on kontakti yleisön kanssa mikä näkyy usein teosten esillepanossa. Pidän myös yhteistyöstä muiden kanssa, saan siitä voimaa ja iloa jolla jaksan yksin pakertamisen vaiheet.

Omien teosten ohella näyttelykokonaisuuksiin on kuulunut muiden taiteilijoin teosten tuottamista sekä yhteistyönä syntyvät kokonaisuudet Suomessa ja ulkomailla. Esim. ideoimani Pää pyörälle -festivaalin ohjelmaan olen kuratoinut kaikkia mahdollisia taidemuotoja. www.paapyoralle.fi

Minusta on tärkeää että jotkut taiteilijat tuottavat myös lapsille projekteja ja konsepteja. Lapsille tuotettu nykytaide poikkeaa aikuisille suunnatusta. Lapsille pitää tuottaa mahdollisuus viettää aikaa teosten kanssa. Sen takia olen Medialeikki-konseptissa kehittänyt metodeja teoksineen juuri käytettäväksi lasten turvallisessa ja tutussa ympäristössä niin että aikuiset voivat olla sekä tukena että kontrolloimassa materiaalin toimivuutta. On ollut todella hauskaa ja innostavaa huomata lasten nauttivan taiteesta samoin kuin aikuisetkin. Myös leikki on osa lasten maailmaa joten kaikki positiiviset interaktiiviset teokset tukevat lasten mediakulttuurin hallintaa, oma tekeminen auttaa lapsia ymmärtämään muiden tekemiä asioita. www.medialeikki.fi

Lapsille tekeminen vaatii paljon myös omien oppimisstrategioiden miettimistä. Olen perehtynyt lasten toimintaympäristöön eli päiväkoti/koulu/koti -kombinaatioon jo pitkään. Olen myös kokeillut metodejani suomen lisäksi Turkissa pari vuotta sitten ja Tyynellä merellä olevilla Salomon-saarilla viime keväänä.

Toiminnalleni keskeistä on aktiivinen osallistuminen alan järjestökentän kehittämiseen. Olen ollut mukana Muu.ry:n, Av-arkin, Hiapin, M-Cultin, ja Suomen Mediataideverkoston hallituksissa myös puheenjohtajatehtävissä sekä monessa pienimuotoisemmassa työryhmä- ja luottamustehtävissä.

Toimin 2016-2017 Suomen Taiteilijaseuran Hallituksen puuhenjohtajana.